Savunma sanayi şirketi CANiK’in global ihracat odaklı fuar serüveni, Polonya’nın ardından İngiltere’de sürüyor. Savunma sanayi şirketi, 12-15 Eylül tarihleri arasında İngiltere’nin başkenti Londra’daki dünyanın önde gelen ve en prestijli fuarlarından biri olan Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda (DSEI 2023) yerini aldı.
Fuara ilişkin açıklamalarda bulunan CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “Tüm dost ve müttefik ülkelerin gözdesi haline gelerek ihracat hızımızı artırıyoruz. Samsun Yurt Savunma grup şirketlerinin 5 yıl içinde toplam cirosunun 350 milyon dolar olmasını hedefliyoruz. Küresel pazarda dünyanın en büyük 5 firmasından biri olacağız” dedi.
Geçtiğimiz yıl orta kalibre top üretimi yapan köklü İngiliz şirketi AEI Systems’ı satın alan CANiK, bu alanda geliştirdiği en yeni ürünlerini Londra’da sergiledi. Fuarda, Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF’23’te ilk kez görücüye çıkan, milli uçaksavarımızın en hızlı ve en yeni üyesi CANiK M3 ve grup şirketi UNIROBOTICS tarafından geliştirilen milli uzaktan komutalı stabilize silah (UKSS) kule ailesi, İngiltere’de dünyaya tanıtıldı. Grup Şirketleri ile birlikte dünyanın önde gelen en prestijli fuarlarından Londra’daki Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’na (DSEI 2023) katılan CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “Savunma sanayisinde güçlü bir ülkeyiz. Belirli bazı segmentlerin üretiminde ise dünyada sayılı ülkelerden biriyiz. Milli uçaksavar ailemiz ve uzaktan kumandalı komuta sistemlerimizin ardından Birleşik Krallık merkezli AEI Systems’ı da satın alarak dünyada orta kalibre top üreten yegane firmadan biri olduk” ifadelerini kullandı.
‘İhracat şampiyonluğumuzu sürdürüyoruz’
DSEI 2023’te Türkiye’den basın mensuplarını da ağırlayan Aral, “CANiK olarak Avrupa’nın önemli başkentlerinden İngiltere’de ürünlerimizi Türk bayrağımızın altında gururla sergilediğimiz için heyecan duyuyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında katma değerli ürünlerimizle, ülkemizin güçlü bir geleceğe taşınmasına katkı sağladığımız için mutluyuz. Bugün Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre; ateşli silahlar kategorisinde ihracat şampiyonuyuz. Küresel pazarın en büyük 6’ncı hafif silah üretici firması olarak üretimimizin yüzde 95’ini dünyanın dört bir kıtasında 70 ülkeye ihraç ediyoruz. Yeni yatırım hamlelerimizle büyümemizi iç ve yurt dışı pazarlarda hızlandırıyoruz” dedi.
Orta kalibre top ürünleri dünyada kritik bir önem kazandı
Şu an Türkiye’de 450 bin tabanca, 5 bin makineli tüfek ve 250 uzaktan kumandalı kule kapasitesine ulaştıklarını söyleyen Cahit Utku Aral, 5 sene içerisinde tüm grup şirketlerinde toplam 350 milyon doların üzerinde satış hedeflediklerini söyledi. Cahit Utku Aral en son İngiltere’ye yapmış oldukları yatırım ve yatırımın getirmiş olduğu kazanımlar hakkında da şunları söyledi:
“Birleşik Krallık merkezli AEI Systems’ı ailemize katmanın gururunu yaşıyoruz. Bu alım sayesinde ülkemizde üretimi olmayan başta 30×113 mm top olmak üzere birçok orta kalibre top üretiminde Türkiye söz sahibi oldu. Toplar hem İngiltere’de hem de Türkiye’de üretilecek. Dünyada kullanımı yaygınlaşan söz konusu toplar, kritik bir önem kazandı. Bu önemli yatırım sayesinde CANiK, hafif silahlarda sağlamış olduğu üstün başarılarından sonra orta kalibre topları da ürün gamına yerleştirmiş oldu. Ayrıca CANiK, yine bu yatırım sayesinde dünyada 30×113 mm top üreten 3 firmadan biri haline geldi.”
İngiltere’de geliştirme, üretim ve montaj faaliyetleri devam edecek
AEI Systems’ın, orta kalibre toplarda bir marka olmayı sürdüreceğini belirten Cahit Utku Aral, “AEI Systems’ın Birleşik Krallık’taki tesislerinde geliştirme, üretim ve montaj faaliyetleri artarak devam edecek. Üretim faaliyetleri ise özellikle ‘Made in UK’ ibaresinin kullanılmasını sağlayacak ölçüde, AEI Systems ve Birleşik Krallık’taki ekosistem bünyesinde gerçekleştirilecek. 5 sene sonunda orta kalibre top satış cirosunun yıllık 100 milyon doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz. AEI Systems operasyonuna şirket iştiraklerimizden UNIROBOTICS de destek verecek.
UNIROBOTICS orta kalibre topların ihtiyacı olan yüksek teknoloji, yenilikçi ve rekabetçi silah kulesi entegrasyonu çözümleri sunmaktadır. Bu çözümlerin ilk meyvesi ise UNIROBOTICS’in 30×113 mm top ile donatılan TRAKON 30 kulesidir. 30x113mm top; çok çeşitli mühimmatı atma özelliği ve düşük geri tepmesi sayesinde 4×4 kara araçları ve ufak botlar dahil tüm platformlara ister uzaktan kumandalı ister operatör kumandalı mesnetler ile entegre edilebilmektedir. 30×113 mm topların kara ve deniz araçlarında kullanımı son yıllarda giderek artsa da bu silahlar uzun süredir döner ve sabit kanatlı hava araçlarının temel silahını teşkil etmekte olup, özellikle yüksek infilaklı mühimmat atma kabiliyeti ile önemli bir güç çarpanı haline gelmektedir” diye konuştu.