Türkiye’de ilk defa 2018 yılında gerçekleştirilen, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, bu yıl da teknoloji severlere kapılarını açtı. Ankara Etimesgut Havaalanı’nda 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen festival, kentte düzenlenen ilk TEKNOFEST festivali olması dolayısıyla da dikkat çekti. Ankara’da 5 gün süren festivali 943 bin kişi ziyaret etti.
Yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiği festivalde Trabzonlu firmalar da boy gösterdi. TEKNOFEST’te yer alan ve dikkat çeken firmalardan biri de Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunları tarafından kurulan ve işletilen Degz firması oldu.
İnsansız sualtı aracı ve bu araçların parçalarının üretimi yapan Degz firması, festivalde stant açarak ziyaretçilerini ağırladı. Yaptıkları projeleri ve firmaları hakkında teknoloji severlere bilgiler veren Degz firması kurucusu ve Genel Müdürü Kaan Öztürk, Günebakış Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
“Degz’i bu seviyeye getirmek bizim için gurur verici”
Ankara fuarında zorlu hava şartlarına rağmen her gün binlerce kişinin stantlarını ziyaret ettiğini ifade eden Kaan Öztürk, vatandaşların bu ilgisinin motivasyonlarını arttırdığını söyledi. TEKNOFEST’te büyük teknoloji firmaları arasında bulunmanın ve ziyaretçilere ürünlerini tanıtma fırsatı vermenin Degz’in geldiği nokta açışından gurur verici olduğunu belirten Öztürk, “5 gün boyunca biz TEKNOFEST’te fuar alanında bulunduk ve piyasaya yeni sürdüğümüz üç ürünümüzü sergiledik. Bunlar DERİNGEZEN-PRO ve DERİNGEZEN- X. Bir de su üstü aracı versiyonumuz var, yüksek hızlı bir su üstü platformu. Bunların hepsini halkımızın beğenisine sunduk.
TEKNOFEST boyunca standımızı binlerce kişi ziyaret etti ve bunların büyük çoğunluğunu genç kardeşlerimiz oluşturuyordu. Bu genç kardeşlerimize bizim geliştirdiğimiz teknolojilerle ilgili bilgi vermek motivasyonumuzu ciddi şekilde arttırdı. Bunun dışında araçlarımızla, ürünlerimizle ilgilenen birçok kişiyle tanışma fırsatı bulduk. Fuar boyunca Ankara çok sıcaktı. Sıcak nedeniyle biz ziyaretçi sayısının az olmasını bekliyorduk ama ona rağmen binlerce kişi ziyaret etti. Standımız sürekli olarak doluydu. Ekip de yorulmasına rağmen insanların bu ilgisi sebebiyle hiç motivasyonunu kaybetmeden bütün ürünleri anlatmaya devam etti, hepsi çok iyi iş çıkardı. Birçok arkadaşımızın sesi kısıldı ama yine olsa yine anlatırız diyorlar.
Birçok büyük firmayla birlikte yer aldık orada. Degz’i bu seviyeye getirmek de bizim için gurur verici oldu. Büyük teknoloji firmaları ile aynı çatı altında bulunarak halkımıza ürünlerin sunumunu yapmak bizim için de keyif vericiydi. İnşallah İzmir’deki fuarda da yerimizi almayı planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Yerli üretim yapıyorlar
Firmaları hakkında bilgi veren Degz Operasyon Yöneticisi Sena Dilber, firmalarının 3 yıldır insansız su altı araçları üzerine çalışmalar yürüttüğünü ve bu sene de ilk kez gemi parçaları üzerine çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Ürettikleri alt parçaların tamamen yerli olduğunu ve firma bünyesinde üretildiğini dile getiren Sena Dilber, “Degz, yaklaşık 3 yıldır İnsansız Sualtı Araçları ve Alt Parçaları üzerine çalışan bir firma. Bu sene ilk defa gemi üzerinde çalışmalar yapmaya başladık. İnsansız otonom sistemler üzerine çalışma alanımızı genişletmiş olduk. Yaklaşık 2 yıldır sualtı sistemlerinde alt parça satışı yapan bir firmaydık ve bu sene Ankara lansmanında üç farklı ürünümüzü satışa sunduk. Ürettiğimiz alt parçalar firmamızda geliştiriliyor. Bunlar yerli üretim, Türkiye’de üretiliyor.” ifadelerini kullandı.
“ Türk mühendisler tarafından Trabzon’da üretiliyor”
Ürettikleri sualtı araçlarının yüzde 92 ve yüzde 65 oranında yerli üretim olduğunu vurgulayan Dilber, ürettikleri teknenin ise yüzde 92 yerli olduğunu söyledi. Üretimlerin Türk mühendisler tarafından Trabzon’da yapıldığını sözlerin ekleyen Sena Dilber, “Üretim yapan mühendislerimiz firmamızda yer alan mühendis arkadaşlar.
Ürettiğimiz araçlarımızdan sualtı araçlarının bir versiyonu olan DERİNGEZEN-X, yüzde 92 yerlilik oranı ile üretiliyor. DERİNGEZEN-PRO olarak satışa sunduğumuz versiyonu ise yüzde 65 yerlilik oranına sahip. Teknemizi ise yaklaşık yüzde 92’i yerlilik oranıyla Türk mühendisler tarafından Trabzon’da üretiyoruz. Bu ürünlerin hepsi bizim elimizden çıkan ürünler. Tasarımları dahil olmak üzere, yaptığımız deneyler ve analizler sonucu en verimli olacak şekilde üretiliyor.
Daha çok insansız sistemlerin alt parçalarını ve yazılımlarını üretmeye çalışıyoruz. Motorlar, elektronik kartlar, hareketli kamera sistemleri ve sensörler gibi alt parçaları yerli olarak üretmeye çalışıyoruz. İnsansız sualtı aracımız dalgıçların dalamadığı ya da erişilemeyen derin noktalara ulaşım için kullanılmak üzere geliştirdiğimiz araçlar.” diye konuştu.
“Önce hayal kuruyor, sonra gerçeğe dönüştürüyoruz”
KEMİ Proje sorumlusu Ceren Yedican ise yaptığı açıklamada firmanın işleyişinden bahsetti. Degz bünyesinde mühendisler ve öğretmenler her aldığını kaydeden Yedican, herkesin kendi hayallerini gerçekleştirmek adına gayret gösterdiğini vurgulayarak, “Degz firmamızda şu an yaklaşık olarak 15 kişi çalışıyor.
Bu kişiler arasında Elektrik Elektronik Mühendisleri, Bilgisayar Mühendisleri, Gemi İnşa Mühendisleri ve pek çok öğretmen arkadaşımız ve stajyerlerimiz mevut. Bu insanların hepsi, eş zamanlı olarak hem birbirlerinden bir şeyler öğreniyor hem de şirkete pek çok şey kazandırıyor. Firmamızda çalışan arkadaşlarımız beyin gücü ile kendi hayallerini gerçekleştirmek üzere firmamızda yer alıyor.
Önce hayal kuruyor, sonrasında bu hayallerinin ürüne dönüştüğünü görüyorlar. Onları desteklerken şirketimiz büyüyor. Şirket kuruluşunda 3 kişi ile başladık. 3 sene içerinde şirketimizi oldukça büyüttük. Büyürken pek çok destek aldık ve 15 kişiye ulaştık. Birçok projemiz hayata geçti ve şu an daha ilerisini çok net görüyoruz.” açıklamasında bulundu.