Tamamen yerli imkanlarla, yerli mühendislerin geliştirdiği ve tasarladığı motorların üretiminde son yıllarda oldukça başarılı adımlar atıldığını vurgulayan Akşit, bu gelişmenin savunma sanayisine çalışmalarda bulunan firmalara yeni iş fırsatları doğuracağını ifade etti.
MÜSİAD Konya Şubesi’nde gerçekleştirilen programa; Ak Parti Konya il Başkanı Hasan Angı, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ve MÜSİAD Konya Şubesi üyeleri katıldı.
“Konya, savunma sanayiinde daha iddialı bir konuma gelebilir”
Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği savunma sanayi atılımları ile stratejik konumunu daha da güçlendirdiğini ifade etti. Türkiye’nin geliştirdiği üst düzey teknolojiler ile dikkatleri üzerine toplarken, sınırları içinde ve ötesinde her türlü harekatı sorunsuz bir şekilde icra edebilecek kapasiteye kavuştuğunu vurgulayan Kağnıcı, “Savunma sanayisi alanında atılan adımlarla Konya sanayisi de önemli bir dönüşüm geçirmiştir. Konya’nın esasen bu sektördeki etkinliği, güçlü imalat sanayiine sahip olması ve gün geçtikçe gelişmeye devam eden üretim kültürüne sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu potansiyel, Teknoloji Endüstri Bölgesi ve ASELSAN Konya ile Türkiye Silah Test Merkezi (TRTEST) ve TÜBİTAK yatırımlarıyla önemli bir aşamaya gelmiştir.
Bundan sonraki süreçte Konya’nın savunma sanayiinin Kara Araçları, Deniz Araçları, Havacılık ve Uzay, Muhabere ve Elektronik Sistemler, Silah Sistemleri, Radar ve Elektronik Harp Sistemleri gibi ürün gruplarına yöneleceğini tahmin etmek güç değildir. Böyle bir yönelim; Konya’nın diğer sektörlerine de savunma sanayiinin sahip olduğu teknoloji, mühendislik, kurumsallaşma, arge ve inovasyon yeteneği gibi özellikleri taşıyacak, topyekûn etkiler oluşturacaktır. Şüphesiz bu başarılar Türkiye Yüzyılı’nın inşasına da güç katacaktır” şeklinde konuştu.
“TEİ son 9 yılında 11 değişik özgün ve milli havacılık motoru geliştirdi”
TEİ’nin son 9 yılında 11 değişik özgün ve millî havacılık motoru geliştirerek ciddi bir başarıya ulaşarak, Türk havacılık tarihine unutulmaz bir imza attığını kaydeden Pof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, “Ülkemizin havacılık serüveni gerçek anlamda Osmanlı Devleti’nin son döneminde ithal edilen ilk uçaklarla başlamıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurumsal olarak millî bir sanayiye dönüştürülmek istense de takip eden yıllarda tamamen akamete uğramış, Türkiye havacılık motorları alanında 2010’lu yıllara kadar neredeyse tamamen dışa bağımlı olmuştur. Kıbrıs Ambargosu sırasında başlayan farkındalık, son 20 yılda devlet politikası haline gelerek bir ‘Millî Teknoloji Hamlesi’ne dönüşmüştür. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın da iradesiyle, 2002 yılında sonra devletimiz her alanda savunma sanayiine ciddi bir önem vermesi ile yenilenen misyonu ve vizyonunu bütünleştiren TEİ, son 9 yılında 11 değişik özgün ve millî havacılık motoru geliştirerek ciddi bir başarıya ulaşmış, Türk havacılık tarihine unutulmaz bir imza atmıştır.” dedi.
“Dünya genelinde 50’den fazla motor TEİ parçaları ile uçuyor”
Dünya genelinde 50’den fazla motorun TEİ parçaları ile uçtuğunu söyleyen Akşit, “Kurulduğu 1985 yılında motor montajı ile işe başlayan TEİ, motor tasarlayarak, imal ettiği motorların testini gerçekleştirip, bakım ve onarımlarını kendisi yaparak son 10 yılda üretim alanını 3 kat artırdı ve geçtiğimiz yılı 333 milyon dolar ciro ile kapattı. 16’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdi. 4 bine yakın çalışanı, yüze yakın stratejik ortağıyla birlikte TEİ’miz çalışmalarına büyüyerek ve gelişerek devam ediyor.
TEİ’nin bütün başarılarında yetkin ve geniş bir ekosisteme sahip olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Savunma sanayisinde tedarik yönünde çalışmalarda bulunan firmalara yeni iş fırsatları, gelişen teknoloji ile artarak devam edecektir. Geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz motorlar ve bileşenlerinin her biri paydaşlarımızla ortak akıl ve alın terinin birer ürünleri. Tüm paydaşlarımızla bunu canı gönülden hissederek sinerji içinde çalıştığımızı her fırsatta ifade ediyorum ki, bu sinerjik çalışmanın sonuçlarını sahada da görüyoruz. TEİ, bugün dünya çapında en güçlü havacılık sanayisi şirketlerinden bir tanesi. Şunu memnuniyetle ifade edebilirim ki dünya genelinde 50’den fazla motor TEİ parçaları ile uçuyor.” diyerek sözlerini tamamladı.
Programın devamında Pof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Konya savunma sanayiinde üretim yapan ve TEİ ile çalışabilecek MÜSİAD Konya üyeleri ile tanışarak bilgi alışverişlerinde bulundu ve katkı sağlayabilecek potansiyeldeki firmalardan tek tek notlar aldı. Başkan Hilmi Kağnıcı’nın hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.