Pakistan MİLGEM Projesi’nin dördüncü ve son gemisi PNS TARIQ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in katıldığı törenle Karaçi Tersanesi’nde denize indirildi.
Pakistan, 2018 yılında ASFAT ile Ada sınıfı dört MİLGEM için 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Teknoloji transferini de içeren sözleşme kapsamında, iki gemi İstanbul Tersanesi’nde ve diğer ikisi Karaçi Tersanesi’nde inşa edildi.
Pakistan-Türkiye stratejik ortaklığında önemli bir kilometre taşını temsil eden MİLGEM projesinde PNS Babur Ağustos 2021’de, PNS Khaibar ise Kasım 2022’de İstanbul’da denize indirilmişti. PNS Badr adlı üçüncü MİLGEM sınıfı korvet, Mayıs 2022’de Pakistan Karaçi’de denize indirilirken, dördüncü ve son gemi ise bugün PNS Tariq bugün Karaçi Tersanesi’nde suyla buluştu.
En son savaş gemilerinin devreye girmesiyle Pakistan donanması, gözetleme, erken uyarı, denizaltı savunma, karadan yüzeye ve karadan havaya savaş dahil olmak üzere bir dizi görevde konuşlandırılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynlerle donatılacak.
PN MİLGEM Projesi
Uzunluk : 108,2 metre
Genişlik : 14,8 metre
Deplasman : 2985 ton
Draft : 4,1 metre
Mürettabat : 142
Hız : 26+ knot
Ekonomik hız ile kat edeceği mesafe 4000 NM
1 ay boyunca üsten uzakta operasyon
Silah sistemleri
PN Milgemler de 2 adet 6’şar hücreli satıhtan Havaya Güdümlü Mermi Sistemi, 2 adet 3’er lançerli satıhtan satıha Güdümlü Mermi Sistemi, 76 mm Ana Batarya Top, Torpido Fırlatma Sistemi, Yakın Hava Savunma Sistemi, 2 adet 25 mm Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi (STOP), Karinaya Monteli Sonar, Torpido Karıştırma / Aldatma Sistemi (TKAS) gibi sistemlerinin kurulacağı açıklanmıştı.