Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA), Türkiye’nin de en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, donanmanın hizmetine girmesinin ardından Sarayburnu Limanı’na demirledi.
Bugün ziyarete açılan gemiye, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Birçok kişi Sarayburnu Parkı, Yeşilay binası önü, Eminönü, Galata Köprüsü ve Karaköy’den TCG Anadolu’yu cep telefonuyla kayda aldı. Bazı vatandaşların da telefonla yakınlarını görüntülü arayıp TCG Anadolu’yu gösterdiği görüldü.
İçinde, dünyanın ilk silahlı insansız hava aracının da (SİHA) yer aldığı TCG Anadolu, demir attığı Sarayburnu Limanı’nda ziyaretçi akınına uğradı.
Çok sayıda vatandaş, gemiyi gezmek için liman girişinde sıraya girdi. Vatandaşların ilgisi nedeniyle liman girişinde yoğunluk oluştu. Geminin askeri görevlileri tarafından içeri alınan vatandaşlar, günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.
TCG Anadolu gemisi, 24 Nisan’da İstanbul Boğazı’ndan geçerek vatandaşları selamlayacak.
TCG Anadolu’nun gurur kaynağı olduğunu dile getiren ziyaretçiler, Türk donanmasına yeni ve daha iyi gemilerin inşa edileceğine inandıklarını ifade etti.
TCG Anadolu gemisini görmek için Konya’dan gelen Nusret Gür, “Bu eser, devlet ve milletin kaynaşmasının bir ürünüdür. Bir arada olduğumuz sürece çok şey başarırız.” dedi.
Gemiyi ziyarete gelen Faruk Tunçer ise geminin ilk olma özelliğine dikkati çekerek, “Bununla başladı, umarım serisi devam eder. Millet olarak çok gururluyuz.” diye konuştu.
Gemi, 18, 19, 21, 22 ve 23 Nisan’da ise 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebilecek.Ziyarete açılmadan önce basın mensuplarını ağırlayan gemi birbirinden farklı özellikleriyle dikkat çekti. KIZILELMA, Bayraktar ve TB3 de güvertedeki yerini aldı.
TCG Anadolu gemisi, 11 güverte, 6 spotlu uçuş platformu, hangar, hafif ve ağır araç güvertesine, 4 mekanize çıkarma gemisi konuşlanabilecek havuz güvertesine, 30 yataklı hastaneye ve çeşitli silah sensörler ile komuta kontrol sistemlerine sahip. Geminin ana görevi, amfibi harekatı ve hava harekatı icra etmek. Yüzde 70 oranında yerli olan TCG Anadolu, 230,8 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 500 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor. Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip.
TCG Anadolu’nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor. Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor. Geminin havuz güvertesinde ise, 4 adet mekanize çıkarma gemisi konuşlanabiliyor. Geminin uçuş güvertesinde de 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. Gemi, bin 223 personele ev sahipliği yapacak. Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de bulunuyor. Ameliyathane bölümünde, diş polikliniği yoğun bakım ünitesi, röntgen çekim alanı bulunuyor. Gemide milli olan silah sistemleri, seyir sistemleri, elektro-optik sistemler, sualtı akustik sistemleri, elektronik harp sistemleri, radar sistemleri, haberleşme sistemleri ASELSAN mühendisliği tarafından geliştirildi.
Amfibi harekat ve hava harekatlarında kullanılacak
TCG Anadolu’nun amfibi ve hava harekatları ve güç aktarımı icrasında kullanılacağı belirtildi. 231 metre uzunluğa, 32 metre genişliğe sahip gemide, ameliyathanesi de bulunan 30 yataklı bir hastane ve 700 çıkarma personeli taşıyabilen 4 mekanize çıkarma gemisinin yer alabileceği bir havuz da bulunuyor.
Geminin ağır ve hafif araç güvertesinde 13 tank 27 hafif zırhlı amfibi hücum aracı, 6 zırhlı personel taşıyıcı, 15 Römork ve 33 muhtelif araç taşınabiliyor. Geminin uçuş güvertesinde ise helikopter, SİHA ve gelecekte envantere girecek hava araçlarının da konuşlandırılabileceği bildirildi.