Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ev sahipliğinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) iş birliğiyle, bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uluslararası Buluş Fuarı’na (ISIF) damga vuran Türk Havacılık Uzay Sanayii, buluşçularının yaptığı buluşlar ile her yıl olduğu gibi bu yılda aldığı ödüllerle yine adından söz ettirdi.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen ve TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştirilen fuarda yerli ve yabancı toplam 424 buluş sergilendi. Türk Havacılık Uzay Sanayii, hava aracında aerodinamik etkilerin azaltılmasına yönelik geliştirilen “Bir Mühimmat Muhafaza Elemanı” başlıklı patent başvurusu ile en prestijli ödüllerden biri olarak gösterilen “IFIA Best National Ödülü” nün sahibi oldu.
ISIF’23’e toplam 45 patent başvurusu ile katılım sağlayan şirket, “Bir Kontrol Yüzeyi Hareket Mekanizması” ve “Bir Şekil Verme Tezgâhı” konularında ise altın madalya kazandı. Diğer alanlarda da patent başvuruları incelenen şirket, toplamda iki altın, iki gümüş ve altı bronz madalyanın sahibi oldu.
Patent ödülleri hakkında görüşlerini paylaşan Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ‘’TUSAŞ her alanda liderliğe oynayan bir şirket. Bugün dünya havacılık sektöründe patent başvuru sayısında ciddi artışlar gözlemliyoruz. Biz de patent başvurularımızı her geçen yıl daha yükseklere çıkarmak için çalışıyor, ülkemizin dört bir yanında bulunan üniversitelerde, teknokentlerde ve yurt dışı ofislerimizde genç mühendislerimiz ve görevli akademisyenlerimiz ile beraber iş birliği içerisinde yürütüyoruz. Son yıllarda yaptıkları buluşlarla ülkemize havacılık alanında patent kazandıran ve buluş ödüllerinde bizleri gururlandıran tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.’’ dedi.
Türk Havacılık Uzay Sanayii Hakkında
Türk Havacılık Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 710 bin metrekare kapalı alanda 6.153’ü mühendis toplam 14.500’ü aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer alıyor.