World Nation News’e konuşan Navantia Tersanesi Üretim Müdürü Ignacio Núñez, Türkiye’nin S-80 denizaltıları ile ilgilendiğini doğruladı.
Núñez, Türkiye’nin yanı sıra Kanada, Hindistan ve Filipinler’in yeni denizaltıyla ilgilendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’in iki sene önceki görüşmesinde TCG Anadolu’nun kardeşinin inşa edilmesi ve Navantia’nın inşa ettiği S-80 denizaltıları gündeme gelmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde HaberDenizde.com’u doğrulayarak, Türk Donanması’nın amiral gemisi olan TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nin (LHD) daha büyük ve gelişmiş halinin inşa edilmesine karar verildiğini açıklamıştı.
Çalışmalar tamamlanırsa S-80 denizaltıların da TCG Anadolu gibi lisans altında Türkiye’de üretilmesi planlanıyor.
Havadan bağımsız tahrik
Navantia’nın İspanya donanması için inşa ettiği dört S-80 denizaltısından ilki 30 Kasım’da teslim edilecek. S-80, 3 adet biyo-etanol motoru, 1 adet 3.500 kW ana elektrik motoru ve 300 kW Havadan Bağımsız Tahrik (AIP) reaktörü tarafından destekleniyor. S-80 denizaltısının Havadan Bağımsız Tahrik (AIP) sistemi, bir reaksiyon odası ve birkaç ara Coprox reaktöründen oluşan bir biyoetanol işlemcisine dayanıyor. Hynergreen tarafından sağlanan sistem, biyoetanol’ü (BioEtOH) yüksek saflıkta hidrojene dönüştürüyor. Bu da UTC Power Company tarafından üretilen bir dizi yakıt hücresini besliyor.
İki ana silah
S-80, yüzeyde 12 knot (saatte 22 km) ve su altındayken 19 knot (saatte 35 km) azami hıza ulaşabiliyor. 3.200 ton deplasmana sahip olan denizaltı, 81.05 uzunluğa, 11.68 metre genişliğe sahip. Denizaltı 32 kişilik bir mürettebata sahip ve 8 operasyon birimini taşıyabiliyor.
İki ana silahla donatılabilen denizaltıda DM2A4 ağır torpido ve UGM-84 Sub-Harpoon gemisavar füzelerinin kullanılması plalanıyor.