Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in temsil ettiği iki günlük toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık ediyor.
NATO müttefiki 31 ülkenin savunma bakanları önce NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısı’na katılacak. Ardından ABD öncülüğünde oluşturulan Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısı yapılacak. Burada Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov sahadaki gelişmeleri NATO ülkelerine aktaracak ve Ukrayna’nın askeri ihtiyaçları ele alınacak.
Bakanlar ayrıca NATO’nun caydırıcılığı ve savunmasının güçlendirilmesini görüşecek. Bu kapsamda 300 binden fazla askerin yüksek hazırlık seviyesine geçebileceği yeni bölgesel planlar, bunlara ciddi miktarda hava ve deniz kuvveti desteği gibi konular değerlendirilecek.
Savunma sanayi temsilcileriyle görüşme
Toplantı sırasında savunma sanayi şirketleriyle görüşmeler de yapılıyor. Bu kapsamda küçük, orta ve büyük ölçekli savunma sanayi üreticileri gayriresmi görüşmeler için Brüksel’e davet edildi.
Görüşmeler sırasında bakanların savunma sanayi temsilcileriyle üretimin artırılması, arz zincirlerinin devamlılığının sağlanması ve işbirliklerinin artırılması gibi konuları ele alması hedefleniyor. Görüşmelere Ukrayna ve Avrupa Birliği de katılacak.
Bakanların Savunma Üretimi Eylem Planı’nı değerlendirmesi, planın Vilnius Zirvesi sırasında kabul edilmesi amaçlanıyor.
Plan, silah ve mühimmat stoklarındaki eksikliklerin hızlıca giderilmesini, ortak mühimmat teminini, mühimmat ve malzemelerin müşterek işlerliğinin artırılmasını hedefliyor.
Bahsi geçen gayriresmi görüşmeler için davetli savunma sanayii şirketleri arasında, Türkiye’den ROKETSAN ve BAYKAR da bulunuyor.
İspanya protesto etti
Söz konusu gayriresmi görüşmelere, İspanya’dan herhangi bir savunma sanayii şirketi davet edilmedi. Bunu üzerine İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, dün yapılan Avrupa ve Kuzey Amerika savunma endüstrisiyle ilgili sabahki oturuma katılmadı. Robles’in diğer oturumlara katılacağı açıklandı.
Konuya ilişkin hükümet kaynaklarından İspanyol basınına verilen bilgilerde, Avrupa-Atlantik savunma endüstrisindeki yatırımı artırma planlarına, İspanyol şirketlerin dahil edilmemesinin “veto edildiği” belirtildi.
NATO’nun söz konusu planlarına, İspanyol şirketleri dahil edilene kadar İspanyol hükümetinin tavrını değiştirmeyeceği ifade edildi. İspanya Savunma Bakanlığı kaynakları, NATO’nun bu planına İspanya’yı dahil etmeyerek “kötü bir başlangıç yaptığını, kapsayıcılıktan ve şeffaflıktan uzak olduğunu” kaydetti.