BMC CEO’su Murat Yalçıntaş geçtiğimiz haftalarda bir müjde vererek, Yeni Altay tankının 23 Nisan 2023 tarihinde (bugün) teslim edileceğini duyurmuştu.
İki adet Yeni Altay Tankı, bugün Sakarya Arifiye’de düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
Delinemez zırh
Tankların en büyük tehdidi olan zırh delici roketler, Altay’a işleyemeyecek. Özellikle Aselsan tarafından geliştirilen ve farklı bir teknoloji ile üretilen bir tank zırhıyla donatılacak olan Altay, sahada düşmanın korkulu rüyası olacak. Bu zamana kadar hiç denenmemiş ve gizli tutulan bir zırhla kaplanan Altay, sağlamlık ve güvenlikte rakiplerini geride bırakıyor.
Kuvvetli top
Altay’ın kuvvetli zırhının içerisinde bir o kadar kuvvetli top bulunuyor. 120 mm ve 55 kalibre boyuttaki topla donatılacak olan Altay, ana silah olarak oldukça kuvvetli bir topa sahip olacak. Vurucu güç kabiliyeti açısından da oldukça büyük bir kapasiteye sahip olacak olan Altay en az 8 kilometre öteden hedefi tam 12’den vurabilecek. Aselsan ve Roketsan’ın üzerinde çalıştığı yeni teknolojiler ile Altay’ın menzilinin daha da artırılması planlanıyor.
Sınıfının en hafiflerinden
Heybeti ve donanımlarıyla öne çıkan Altay, bir o kadar da hafif. Özellikle hareket kabiliyetini kolaylaştırmak adına hem güçlü hem sağlam hem de hafif malzemenin kullanılacağı Altay tankı tam 65 ton olacak. Hafifliği sayesinde yüksek hareket kabiliyetine sahip olacak olan Altay, şimdiden rakiplerini geride bırakmayı çoktan başardı.
Düşük maliyet yüksek kalite
18 ay sonra banddan inecek olan ilk Altay hem maliyet hem de kaliytesiyle oldukça verimli bir silah olacak. Mehmetçik’in ve vatanın yeni koruyucusu Altay, üretim maliyeti olarak muadillerinin yarısını yakalarken, kalitede ise dünyanın en isi olarak bilinen Alman Leopard’ını yakaladı.Altay’ın üretimiyle Türkiye bu alanda da bağımsızlığını ilan etmiş olacak.
Tek rakibi Alman Leopard
Türkiye’nin milli tankı olma özelliğini taşıyan Altay, henüz seri üretime geçmemesine rağmen teknik özellikleri ve donanımlarıyla Alman Leopard’ıyla kafa kafaya yarışıyor. 2. Seri üretime girdiğinde yılda 750 adetlik kapasiteye ulaşması planlanan Altay, bu başarıyla dünya savunma otoritelerinin de dikkatini çekti.
Altay ve Leopard’a ait bazı karşılaştırmalar:
ALTAY Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm 55 kalibre yivsiz Motor gücü: 1.500 beygir Maliyet (tahmini): 5.4 milyon $ Azami hız: 70 km
LEOPARD 2 Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm yivsiz Motor gücü: 1.500 beygir Maliyet: 5.7 milyon $ (2007) Azami hız: 72 km